Saturday, 31 October 2015

My skincare - Eskinol



Assalamualaikum.




Sejak umur aku 16 tahun lagi, kulit aku start bermasalah dan jugak kulit sensitif. Aku ada dua masalah kulit muka, berminyak dan berjerawat. Actually kalau berminyak je, aku boleh tahan lagi. Tak sakit pun. Tapi kalau dah jerawat dok tumbuh merata kat muka, memang aku tak tahan.

Ramai jugak la yang tegur kulit muka aku, kat mana-mana aku pergi, even kawan parents aku pon pernah tegur muka aku tahu? Aku dah agak orang mesti tegur punya. Pastu dorang mesti suggestkan product skincare kat aku. Malangnya semua tak memberi kesan pun kat aku. Taktau kenapa.

Masalah ni berlarutan sampai lah aku habis sekolah, zaman matrik, sampai la sekarang zaman degree, baru aku nampak perubahannya. Gila lama betul. Dekat 3 tahun kot aku merana dan sengsara dari masalah kulit muka ni.

Dan sekarang, baru la beransur pulih. Aku tak berani nak cakap dia memang dah pulih sepenuhnya, tapi so far syukur sebab jerawat dah takde lagi. Tinggal scars je yang melekat kat muka ni haa.



Inilah rupa aku masa baru habis sekolah. Mula-mula dia merebak kat bahagian hidung tau, bahagian lain takda. So masa ni paling teruk aku rasa. Bila cuci muka, memang sampai berdarah-darah. Sakit gila nak arwah tuhan je la tahu macam rasa dia hahaha.



Ini pulak lepas habis matrik, kat hidung dah takda. Tapi dia pergi merebak pulak kat bahagian pipi dan dahi. Pun sama, sangat sakit dan ngilu nak meninggal. Alahai jerawat, kenapa lah kau tak habis-habis menyusahkan aku. Ni jugak merupakan tahun ke-3 kulit aku camni. Haa kau jangan, aku kira tau hahaha

Lepas habis matrik, aku kerja part time. Sampailah masa ni, akak yang dalam gambar ni (and the other staff) suggest untuk pakai Eskinol ni. Tapi aku buat rilek buat peace je, sebab aku dah lali ngan semua ni. Apa yang terlintas dalam fikiran aku, benda ni mengarut je semua. Confirm takkan berkesan punya.

Tapi nampaknya akak ni tak pernah mengalah tau suggest kan aku, hampir tiap hari aku jumpa dia, dia tanya kat aku
"Haa dah cuba belum Eskinol?"
*Aku cuma mampu tersipu sipu dan menggelengkan kepala*

Day by day, dia tanya aku soalan yang sama sampailah aku bosan (sorry akak hehe). And finally, aku beli jugak.

Dan hasilnya...........


Because smiling is too mainstream kahkahkah :')

So akhirnya masalah jerawat dah takde yeahooo! Sangat gumbira ok. Tapi muka berminyak tu still ada lah, aku tak kisah sangat pasal tu. Yang penting no more pimples gais hehehee. Gambar kat atas ni langsung tak pakai filter ok. Guna cahaya matahari je :)


Gambar curik google

Sebenarnya eskinol ni ada macam-macam bau dan fungsi. Aku dah pernah cuba yang timun, limau dan ada lagi satu pimple fighting (takde dalam gambar). Mungkin pimple fighting ni baru kot, tapi sebenarnya semua jenis pun sama untuk hilangkan jerawat.

Tak kira jenis pun, semuanya berkesan untuk kulit sensitif macam aku. Sebab aku dah cuba tiga jenis guys, semuanya memberikan kesan positif. I like it hehe!

So bukan perempuan je kena jaga kulit wajah sebenarnya, lelaki pun sama. Sebab inilah satu-satunya wajah kita, anugeran tuhan tuuuu. Kena la jaga leklok kan? Lagipun skincare ni kan salah satu cabang perubatan gituuu. So tak kisah lah siapa nak guna

Aku tak pakai skincare lain pun, inilah satu-satunya yang aku pakai sekarang dan memang sesuai ngan aku (dah 3 bulan pakai). So that's it! Ini bukanlah iklan berbayar dari eskinol ye, tapi sekadar perkongsian untuk kebaikan bersama. Takkan nak flawless sorang-sorang je kot? Ajaklah orang lain sekali ye dak? hahaha


Thanks for reading!

Thursday, 22 October 2015

Kehidupan di matrikulasi



Assalamualaikum.


Tak habis lagi rupanya cerita pasal matrik ni hahaha. Bagi korang yang baru first time masuk blog aku, ni haa ada seketul entry memori di matrik yang aku dah post dulu sejurus sahaja lepas habis matrik. Tapi sekarang nak update lagi pasal benda ni sebab rasa macam banyak sangat kenangan yang tak tertulis lagi hehehe :')

Oh ya sebelum terlupa semalam 21/10 merupakan birthday aku yang ke-19 hehe korang taknak wish ke? Oh tak bergurau aje macam sakai pon ada nak mintak wish bagai kan. hahaha



Inilah muka-muka classmate aku kat matriks! Oh mannnn kalau lah aku boleh call sorang-sorang cakap yang aku rindu koranggggg. Kan indah? Tapi sekarang semua pon dah menjalani haluan hidup masing-masing kan. Malas ah nak kacau setakat nak cakap rindu je

Lagipun kitorang bukan la totally lost contact, selalu jugak aa contact kat whatsapp. Sometimes bila aku boring, saja je aku kacau dorang hantar voice note bagai.

Ni jugak merupakan perjumpaan last kitorang before final exam. Pastu dah tak jumpa ramai-ramai camni lagi dah. Tak menyesal aku kenal korang semua ok :')



Lol gambar candid gila kot. While i am busy with my monopod, tetiba bunyi flash kamera "cakkkk" depan aku. And I was like buat muka terkejut cam kat atas hahaha. Masa ni kitorang ada photoshoot dekat library. Selamba badak je kan muka sardin duduk kat atas karpet library? Haha kisah pulak aku kannnnn.

Budak penyibuk kat sebelah kanan yang buat muka duck face tu Afifah. Boleh tahan gila jugak orangnya. Tapi at the same time dia macam alim.... ok, i don't know. hehe


Ok, kalau tadi dalam library, kali ni luar library pulak. Haa kau ambik. Siapa la photographer yang suka ambik gambar time orang tak ready macam ni. Mulut aku dah ter-duck face kat sana dah kenapa?

Ok budak sebelah aku yang tampak anggun macam cina tapi bukan cina tu is Avie. Kawan gila aku ni. Aku suka borak ngan dia sebab bila aku cakap je dia ketawa. Buat lawak yang hambar pon dia ketawa okay guys. Ke dia taknak kecikkan hati aku? Ke camna? hahaha



Ok, now kita masuk balik dalam library haha. Apa kejadah kejap ke luar kejap masuk? Hah aku punya suka la nak update blog macam mana ye dak? So inilah dia rupa-rupa minah kelas i....

Semua sekarang dah masuk UPSI, UNIMAS, UNISEL, UiTM and yang masuk IPG pon ada.



Cerita library dah habis. Kita cerita benda lain pulak. Ok yang ni masa kitorang ada jamuan sikit-sikit lepas habis final exam. So baki-baki classmate yang tak balik lagi, kitorang kumpul la ramai-ramai. Happy sangat time ni sebab dapat makan satay berpuluh cucuk heheheee!

Btw ni classmate aku si Jessielyn. yang mula-mula macam taknak berkawan je rupa dia. Pastu tak sangka dia ni quite friendly jugak sebenarnya. Sebab tu lah orang cakap, don't judge a book by its cover gaiz! hehe. Budak pandai ok dia ni.



Haa kau. Bukan nabil lah kalau tak gelojoh. Tengah borak pon tangan masih laju menggapai saki baki satay yang ada. I will never miss any chance gaiz! Muka member sebelah pon masam je. Mesti dalam hati dia "Ish dia ni tamak gila nak mati aku henjut guna sudu plastik ni kang"






Last sekali kena lah ada sesi bergambar berjemaah ye dak? Hmm macam seram pulak tempat ni kan haha. Btw ini lah tempat lepak kitorang, and tempat study group jugak. Area menara pentadbiran je. Tak gelap sangat pon actually.



Ok, next is.... Ni masa kat kafe. Time ni aku baru lepas balik rumah, so aku bawakkan la anak-anak kucing ni kek lapis sarawak. Dorang sometimes demand sangat haha! Entah apa yang special pasal kek lapis sarawak pon aku taktau. Tiap kali balik mesti pesan nak kek lapis sarawak.

Haa aku bawak burung kenyalang kang ambik kau. Letak bulu burung kenyalang jadi topping cake hahaha

Well, aku rasa itu aje lah yang aku nak share. Aku cuba sedaya upaya korek hard disk nak cari gambar time matrik dulu, tapi dah tak banyak. Sebab selalu je format laptop dulu. So hilang ah semua haha

Btw kan, tak rugi masuk matrik. Sebab sini adalah tempat yang korang akan betul-betul rapat ngan classmate korang. Cayalah. Nanti kat Uni takde nya nak rapat macam ni lagi. Semua pon sibuk buat hal masing-masing.

Thanks for reading!

Monday, 19 October 2015

Daftar Universiti



Assalamualaikum =)


29 Ogos hari tu, mula lah perjalanan aku sebagai seorang bakal mahasiswa yang masih mentah. Well, sebab masih mentah ialah aku baru je umur 19 kot hahaha. Mentah tak? Baru setahun jagung ok umur ananabil ni sebenarnya.

Lepas tamat program matrikulasi, aku berjaya ditempatkan di Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan atau lebih famous lagi dikenali sebagai UMSKAL dalam kursus Ijazah Sarjana Muda Perbankan Antarabangsa. Ok bapak panjang nama uni ni. Jenuh nak menyebutnya.

At first kan, bila aku tau aku dapat UMSKAL, rasa macam tak percaya. Sebab apa? Dulu aku lepasan matrik labuan, dan sekarang... Seriously aku nak kena pergi Labuan balik untuk degree? kahkah aku bukan tak bersyukur cuma macam terkedu lah tak tau nak cakap apa.

Tapi it's ok, sebab habis je SPM aku pernah dikecewakan oleh UPU, then aku rasa bertuah kali ni aku tak lagi dikecewakan oleh UPU. Thank you upu, i lap u <3 hehehe



31/8 - Aku mendaftar uni pada hari merdeka okay? Aku pun jadi pelik bukan ke sepatutnya masa ni cuti umum? Tapi sebenarnya hari mendaftar ni ada dua hari which is 31/8 & 1/9. Dan aku memilih untuk mendaftar pada 31/8 sebab lepas daftar terus balik hotel hehe. Inilah rupa aku masa nak mendaftar. Gemuk gila time ni effect daripada cuti panjang selama 4 bulan. Yarabbi aku tak sanggup nak tengok gambar sendiri hahahaha! (sekarang aku dah lose weight ok)

Sebelum mendaftar, seriously aku memang nervous gila. Nervous yang tak boleh digambarkan. Sebab aku tak kenal siapa pun, mana tak nervousnya kan? Tapi still, aku control supaya muka nampak cool je depan orang ramai hahahaha

And proud to say, pendaftaran aku berjalan dengan sangat lancar. Smooth je. Kitorang sampai, lepas tu pergi park kereta, aku masuk dewan, pastu bagi file dan terus ambik gambar untuk kad matriks. Lepas tu siap! I am done. Terus blah pergi hotel memang tak jenguk hostel dah. Sebab aku dah daftar hostel lebih awal which is 30/8. And thanks jugak kepada semua abam and akak faci sebab dorang lah yang buat proses pendaftaran ni berjalan lancar. Tanpa dorang, huru hara lah minggu orientasi okeh. Tapi kalau tak de orientasi pon ok jugak, aku pon tak hengen sebenarnya hahaha

1/9 - Aku datang balik ke kampus kali ni tanpa mak ayah. Sebelum balik kampus aku hantar dulu mak ayah pergi airport pastu baru la balik sorang-sorang. I failed to tahan sebak tiap kali nak berpisah ngan parents for the first time, adakah itu bermaksud aku anak manja? hahaha you knows. Malam ni, terus start dah orientasi. Ini part aku paling tak suka. Serious!


Masa ni tak silap dah around pukul 12 or 1 pagi. And still, kitorang stuck dalam dewan dengan aktiviti dari dorang faci. Tipu la tak stress, dengan ngantuknya. Tapi tahan je la. Dia tak lah seteruk time matriks kena denda habis-habisan. Time orientasi uni ni, cuma banyak dengar ceramah je.



6/9 - Habis je orientasi, aku terus jalan pergi pantai untuk main air hahaha. Yes, inilah beach campus yang diwar-warkan oleh senior sebelum ni tu. Tapi aku tak la teruja sangat bila nampak pantai, unlike the others, rumah aku pon dekat je ngan pantai. Jalan kaki pon boleh sampai around 15 minit. So jalan je la sambil cuci mata dan menikmati sunset =)

Gambar background tu ialah menara UMSKAL. Nampak cam rendah. Tapi itulah bangun tertinggi kat sekitar situ, 13 tingkat je dik. Tak lah tinggi mana haha. Tapi lenguh jugak la nak naik kalau masa kuliah. Tambah lagi kalau lift sesak, terpaksa naik tangga. Paling maksimum aku pernah naik guna tangga pergi tingkat 6. Perghhhh nak tercabut kepala lutut aku ok!



Ingatkan lepas habis minggu orientasi, semuanya dah berakhir. But i'm wrong. Ada lagi orientasi.. Tapi kali ni dengan senior satu courses. So inilah group untuk orientasi bersama bebudak course aku. Sepenuhnya di handle oleh senior.

Ok that's all untuk daftar uni aku. Sekarang dah minggu ke-7 dan tak lama lagi midterm exam. Satu apa pun aku tak faham, kahkah habislah aku. Aku perlu masa lagi untuk adapt suasana kat sini.

Wish me luck ya for my upcoming exam ni! Harap sempat la nak buat preparation dengan kemalasan yang sedia ada ni hahaha. Btw sorry lah kalau entry ni macam sedikit serious atau boring. Dah lama tak menaip, so aku pun macam tak biasa haha. Thanks for reading! =)



Saturday, 3 October 2015

Braces journey begin!



Assalamualaikum.


Hi hi and hi. Its been a long day tak berblog. kahkah sangat lama k. My very last post was on June 2015. Sekarang dah bulan Oktober, so cincai-cincai dah masuk 4 bulan macam tu la aku tak post something kat blog. Sebenarnya bukan la pasal lupa password ke apa, atau hilang dari radar ke, no no! I am still here.


Aku masih je ada kat sini haa. Cuma malas je nak berblog, lagipun takda apa yang menarik pon berlaku dalam kehidupan aku so far. Macam biasa je aku rasa. So benda buat hari-hari tu, tak payah lah kot nak letak dalam blog semuanya. Boring k orang baca. Itu pon kalau ada yang baca hahahaha k.


Before aku move on ke entry braces, first of all aku sekarang dah pun melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana muda. Selepas beberapa bulan bercuti lepas habis matriks, maka kini aku kembali menjadi seorang student. Alhamdulillah, sebenarnya i don't expect to get it. Dengan course yang diminati, which is banking. Tak expect langsung, result matriks tak okay sangat sebenarnya. Tapi siapalah kita nak mempersoalkan rezeki yang diberi olehNya kan?


Bila masuk uni, aku macam kelam kabut sikit. Rasa culture shock tu ofcourse ada, sebab sini exactly tak macam matriks. Segalanya lecturer nak bagi, no no no. So pandai-pandai la nak hidup, nak survive. So aku masih tak paham macam mana nak hidup kat uni. Sobsob sedih k -.-


Alright that's all for uni life. Maybe kalau nak cerita lebih lanjut, kat next entry je la. Ok kita cerita pasal braces pulak, sebenarnya aku dah lama menaruh impian untuk pasang braces. Sejak dari form 5 lagi (tahun 2013), bila classmate aku tu pasang braces, aku pon usha gigi dia. Sangat unik, sangat comel. Aku suka tengok orang pakai braces k.


So ceritanya bermula di sini. Lepas 2 tahun aku mengimpikan braces ni, finally aku dapat pon pakai sekarang. Yeayyy dah dapat pakai braces! Macam dalam mimpi je, sebab aku uruskan ni semuanya dengan diri sendiri, tak libatkan pon parents. Sebab yelah, sekarang kan study jauh, so apa-apa pun kena la uruskan sendiri. Thanks la to my housemate yang selalu temankan aku pergi appointment :p (padahal aku yang paksa hahaha)


Sebenarnya agak tak sangka jugak la untuk anak manja macam aku ni urus semua benda sendiri. hahaha


Sebab aku pakai braces, macam biasa la, gigi aku sangat tak cantik. Nak betulkan apa yang patut. Aku ada satu gigi termasuk ke dalam tau sebelah gigi taring, then gigi tu kat depan pulak tu. Kalau senyum, fulamakkkkk tak senonoh sehhhhh! Pastu bila berus gigi, aku ada masalah susah nak bersihkan.


Tapi dalam pada gembira tu, sedih pun mesti ada jugak. Aku pakai braces since 1 Oktober 2015, so dah tiga hari. Tapi tak pasang habis lagi, baru pakai yang atas. Next appointment on 9/10 baru pakai yang bawah. Doktor takda masa katanya. Apa-apa je lah doc, janji aku boleh pakai, sudah la.


Ok, berbalik pasal cerita sedih tadi, apa yang sedihnya bila pakai braces ni is..... Aku tak boleh makan SEMUA makanan! Yes, kesemuanya. Jangan tak percaya. Termasuklah nasi. Nasi adalah benda yang paling keras bila masuk dalam mulut. Tak boleh kunyah, sakit yang amat sangat.


Tak sangka la akan jadi camni. Based research yang aku buat, benda ni akan berlarutan sehingga dua minggu. Wow hebat penangannya. Ni belum lagi termasuk gigi bawah, so total 4 minggu lah tak boleh makan dengan senonoh. Bukan nak takutkan pada korang yang nak pakai braces la, tapi inilah kenyataan.


Next entry kalau rajin, aku akan senaraikan kesakitan yang aku lalui sepanjang pakai braces ni ok?


Buat masa sekarang, makanan aku memang sebijik macam orang sakit. Yelah, memang sakit pon kan. Since aku stay asrama, so susah la nak masak bubur, mana boleh masak weh. Nanti kena denda pihak uni siapa nak tanggung? haha


Makanan yang aku boleh makan sejak pakai braces cuma roti yang dicelup dalam air susu, nestum, dan bubur. Tapi bubur ni susah nak dapat la. So yang selalu aku makan roti je. Tapi nak makan roti pun agak sakit jugak, main telan je. Tak kunyah pon. Dah tiga hari macam ni.


Sebenarnya, sakit atau tidak tu bergantung jugak pada keadaan gigi korang. Kalau kes gigi yang berlapis macam aku ni, mungkin sakit la. Sebab apa, gigi yang berlapis kat belakang tu, dia akan tarik pergi depan. Imagine je, memang sakit. Gigi atas dan bawah tak boleh bersentuh langsung k. Takpe, beauty is pain kan? Cehhh beauty lah sangat kan hahahahaha


Untuk kes aku jugak, aku kena cabut 4 batang gigi. Aku cabut gigi minggu lepas, hari Sabtu, so baru genap seminggu la. Aku agak gila sikit sebab aku cabut 4 batang gigi sekaligus! Haaa, tak sabar punya pasal kan? Padan muka. kahkah


So itu je la yang aku nak cerita dulu. Next time aku cerita lebih lanjut lagi k. Sorry la kalau cerita cam tergantung je hahaha. Thanks for reading!