Friday, 31 October 2014

Pengorbanan



Assalamualaikum wbt =)


Pengorbanan. Hari ni macam mengada pulak aku nak bercakap pasal pengorbanan. Ya, semenjak kecik aku bukan 'get' sangat pun dengan pengorbanan ni. Dia macam hidup aku ni aku tak pernah langsung berkorban. Tapi itu yang aku rasa, tipu la kalau tak pernah korban. Contohnya aku rela korbankan masa untuk menonton drama korea such as running man gitu, instead of study.

Tapi secara jujur, tulus, iklas dari sanubari ini, aku bukan peminat drama korea sebenarnya. Apa yang aku cakap kat atas tu contoh belaka, bukan betul. Malah kalau ditanya oleh orang sekeliling, aku mula2 taktau apa tu running man. At first I thought it was cartoon show or something macam cerita tarian gitu. ahhhh aku sangat kuno dalam korean. Maaflah peminat korea semua hahaha =)

Kannn dah kelaut apa yang aku nak bincangkan. Okay mari balik ke pokok pangkal cerita.

Since aku bergelar seorang student ni kan, itu la orang cakap, waktu menjadi seorang student ialah waktu yang kita kena paling banyak berkorban. Tapi bagi aku, aku tak banyak berkorban as a student. Hidup aku biasa2 je, tak pandai dan tak terlampau mangkuk hahaha.

Aku berani cakap la, kalau pasal study ni aku macam pemalas nauzubillah. Entah kenapa, zaman kegemilangan aku cuma waktu sekolah rendah dulu2. Masuk sekolah menengah, time form 1 tu okay lagi, masuk form 2, kelaut. Tapi tak kelaut sangat, still fighting jugak nak dapat top 5 dalam kelas hahaha. Okay fine, ada unsur menunjuk kat situ. Nope, bukan menunjuk, tapi kenyataan ler.

Serious, aku tak pernah study hard. Study smart pon rasanya tidak. Always cool dan stay cool, forever and ever. Study pun ala kadar, kalau waktu sekolah dulu homework seringkali tak siap, kerja aku ambil buku classmate dan meniru di awal pagi. Kalau tak, buat kerja masa subject lain. Masa tu memang berdoa habis-habisan supaya cikgu yang tengah mengajar tak nampak aku tengah buat benda lain. And rasanya, aku berjaya. Tak pernah pon kena tegur hahahaha. Nakal gilosss kan.


Credit to pakcik google


Aku mula sedar erti pengorbanan bila masuk program pre-u ni. Dengan dikelilingi orang2 pandai yang bijak otak naga semuanya, I be like... WHAT? Okay. Aku agak terancam. Budak 4Flat yang confirm muka naik pentas dapat dekan kot.

Disitulah baru kenal erti pengorbanan.

Kena korban masa blogging especially, pastu korbankan masa tidur, korbankan masa online (i dont think so), korbankan masa melepak. Ya, memang semua perlu aku korbankan. Tapi itu pun aku tetap buat jugak. I mean, aku tak korbankan 100% kot. Ada jugak masa curi2 online, kadang2 terlebih pulak sampai berjam-jam dengan handphone. Ahhhh smartphone cukup membunuh dari dalam.

Nak berkorban ni sebenarnya tak susah. Cuma perlu kuat iman je. Yang susahnya nak kuatkan iman tu lah. Memang tak boleh nak tinggal benda yang kita patut korban kadang2.

Sekarang aku tengah menjalani final exam. Tinggal 2 paper lagi, economy ngan account. Dua2 subject killer. And aku tak ulangkaji lagi, rasa macam nak terkeluar bijik mata dok menghadap kertas je siang malam. So ada masa sikit ni update blog la sekali heheh. Nampak tak permainannya kat situ?

Paper yang dah lepas tu aku malas dah nak kenang, even kadang2 tu terkenang jugak. Killer weh dia punya soalan. Tapi takpa, yang berlalu biarkan berlalu. Macam la boleh ulang balik masa tu kan? Sekarang tengah focus dengan dua paper, pastu MUET, pastu balik. Yeayyyy !

Harapan aku, semoga semester dua nanti baik2 je, insyaAllah.


Nah, hidangkan dengan gambar bersama pemain bola sepak negara, Hassan Sani. Time dia bagi talk kat college =)




Tuesday, 21 October 2014

buka lembaran baru



Assalamualaikum wbt! Hai beautiful readers =)


Pertama sekali sebelum aku mulakan sesi luahan perasaan gitu, aku ingin bersyukur sebab akhirnya sampai jugak ulang tahun aku yang ke lapan belas, alhamdulillah. Thanks pada orang sekeliling yang sentiasa support dalam apa yang aku buat, terutama keluarga dan rakan2 seperjuangan, yang selalu ada masa aku jatuh dan bangkit, thankyou eh? Ohmai ni dah macam over pulak dah.

As you can see, sesapa yang perasan, aku dah delete semua blog post aku yang lelama dulu. Yang mana post masa tu kebanyakkan nya tak matang, kalau baca balik boleh buat aku ketawa sesorang. Ya, aku macam tak percaya je aku dah post benda yang mengarut dan mencarut suatu ketika dahulu. Well, masa tu kite baru mula nak up gitu dong. So benda yang remeh temeh semua dok canang kat blog, kasi satu Malaysia baca akan ketidakmatangan daku ini hahaha!

So, atas dasar kematangan menjelang ulang tahun ke lapan belas ini, aku mengambil keputusan untuk delete post2 tersebut. Memang aku tau perkara ni akan menjejaskan trafik blog, tapi inilah keputusan aku. Semua resipi semua tu pun turut terpadam sama hahaha. Biarlah, tak kisah pon. Sekarang tujuan aku nak berblog cuma untuk sharing. Ikut la nak sharing apa pon. Janji aku telah menggunakan peluang yang ada ke arah jalan yang lurus. (so selama ni adakah aku menggunakan jalan yg bengok? haha)

Dengan pencapaian yang aku pernah dapat selama terjebak dalam arena dunia blog ni, aku bangga la jugak dengan diri aku sendiri. Tak berniat nak takbur atau riak eh? Aku bangga ada sebab. Tak salah pon bangga dengan diri sendiri, sometimes. Sebabnya aku tak pernah menjangkakan akan sampai ke tahap macam ni. Walau tak setanding dengan blogger yang memang dah terkenal tu, tapi rasa puas bila dapat capai apa yang kita tak sangka.

Pencapaian pertama masa blog aku pernah featured dalam majalah remaja dua tahun lepas, iaitu tahun 2012.

 
Ya, ini cukup diluar jangkaan. Walau isi kandungan blog aku pada masa tu ntah pape, tapi terpilih jugak untuk featured dalam magazine. Pada aku masa tu tak masuk akal, tapi bila dah rezeki tu, memang akan dapat la jugak kan =)

Lepas tu, tahun 2014 pulak, aku dikejutkan lagi dengan satu tragedi. Ceyyy dramatik sangat. Masa tu aku tengah menjalani kem plkn, dan aku ditemu ramah oleh seorang wartawan dari suratkhabar berita harian untuk masukkan blog aku dalam segmen blogger dorang. Ya, aku cukup terkejut sebab aku dah lama kot tak update blog, tinggalkan gitu je, tetiba ada wartawan interview. Mana tak berdegup kencang hati ini keriangan =)

Thats it. Terpampang satu page khas untuk blog aku saja. Rasa macam omaigad betul ke ni? Hahahaha tak pernah jangka okay nak masuk news ke hape.

So bila dah masuk news ni, aku ingat lagi masa ambil result spm. Tiba2 ada seorang bekas cikgu matematik aku masa tingkatan dua menyapa "Amboiiii ada blogger resipi masakan famous lah". Masa tu apa yang aku boleh buat adalah tersipu malu je. Tak boleh buat apa dah hahaha.

Yang tu pencapian pasal media, setakat ni takde lagi la mana2 radio ke tv yang interview hahaha. Harap takde la sebab makin banyak keluar media ni makin banyak rintangan dan halangan yang perlu aku lalui. Aku bukan jenis yang tahan telinga, nanti orang bash sikit aku dah jadi tak berketentuan arah, nanti meroyan susah gak tahu?

Lain kisah pulak pencapaian pasal pendapatan, aku rasa yang ni kena ada privacy sikit hehe. Nak kata total earning yang aku pernah dapat sepanjang berblog ni, bersyukur jugak la dapat jugak tampung bil eletrik yang telah aku korbankan, bil broadband dan boleh jugak buat duit poket buat beli gegula getah. Banyak sangat tu tak lah, tapi bersyukur la seadanya. Yang penting tak pernah terfikir nak dapat capai tahap tu.

Pastu nak cerita lagi pahit manis sepanjang berblog, ya semua orang ada kenangan pahit dan manis, tapi kenangan pahit dan manis aku ofcourse lain dari orang lain. Kenangan manis, macam yang aku cakap kat atas, berpeluang masuk media dan dapat income. Pengalaman pahit pulak, bila pernah diejek sebagai seorang blogger.

Ni macam perkara biasa la, bila ada kawan2 sekelas atau kawan sekerja yang mulut macam longkang tu, yang sentiasa cemburu dengan pencapaian orang lain, dorang buatla gossip2 hangat sebar satu kelas atau pejabat. Actually aku banyak terbaca kisah camni, tak kira la student ke pekerja. Aku rasa, ini memang dugaan yang mesti dilalui oleh seorang yang bernama blogger, kot? Who cares kan. Janji kita bahagia dengan apa yang kita ada.

At first, tipu la kalau rasa macam tak kecik hati. Tapi lama kelamaan, kita sendiri boleh terima. And dorang pon akan berhenti jugak, suatu masa. Sebab dorang tau, takde faedah pon nak mengejek orang yang dah lali dengan ejekan ni. Hahaha. Tapi satu benda yang korang kena ingat kalau korang pon menghadapi benda yang sama, iaitu akan ada orang yang sentiasa menyokong korang dalam apa jugak yang korang buat.

Terutama family, dan bestfriend korang. Jangan la jadikan benda tu benda besar, make it simple. Sebab apa, haters gonna hate. Kan? hahaha. Apa yang penting, korang puas dan enjoy dengan apa yang korang buat. Sebabnya kemana korang pergi pon, tetap ada orang macam ni. Jangan hairanla, lumrah hidup. Nak buat lagu mana, ye dak?

So, the moral value is, nak capai sesuatu benda tu bukan mudah, even benda tu nampak kecik je sekecik bijik cili, tapi nak capai tu kena ada effort yang berganda2 lah. Korang pon faham kan apa maksud aku hahaha. Kenapa aku rasa macam tengah menulis karangan bahasa melayu spm je ni? Opssss hahaha!

Okay dah la, aku dah penat nak menaip haha. Memandangkan post aku dah delete, so agaknya aku punya silent readers dah lari entah ke mana. Kembali lah kepadaku korang oi hahaha. Kita jumpa di next entry, assalamualaikum =)



Monday, 20 October 2014

happy birthday to me!



Assalamualaikum wbt ! Hai korang =)


Nampak post title tu macam nak mintak penampo. Macam publisiti murahan sangat hahaha! Yeay finally sampai jugak birthdate yang dinanti-nantikan. I've been waiting for this moment for a long long time. And now, I'm officially 18 years old! Dah boleh dah masuk panggung wayang tanpa rasa cuak atau ragu-ragu hehehe :p Just kidding!

Tapi kali ni rasa macam berbeza sangat sebab sambut birthday tanpa keluarga di sisi. Yelah budak perantau kan? Kalau dulu even stay dekat hostel, tapi mak ayah boleh jugak jenguk hantarkan makanan kegemaran pergi sekolah. Ingat lagi masa nak spm, time tu terliur sangat nak makan nasi ayam penyet, sanggup mak ayah hantar pergi sekolah makan dalam kereta :') kenangan terindah gitu.

Apa yang lainnya kali ni? Kali ni agak berbeza sebab keluarga tak boleh jenguk dan datang pergi sini. Kena naik flight baru boleh sampai, kalau tak, memang takleh ah. Or kena berenang menyeberangi laut china selatan baru boleh sampai. Okay itu gurauan sinis saja :p

Rasa macam birthday kali ni special sikit, walaupun takde lah party sakan, balloon sana sini, lilin sana sini, tapi rasa dah cukup bila dapat bergembira dengan kawan-kawan pada birthday sendiri. Itu sudah cukup aku rasa. Tak perlu nak over sangat, sesungguhnya aku bukanlah seorang artis mahupun diva hahaha.

And yes! muka tu sangat over excited hahahaha lols


Yang sebelah menyebelah aku tu adalah classmate. Tapi yang belah kanan nampak over pulak excited nya. Nak kena lesing agaknya :'D

Cukupla sekadar memotong kek dan makan ramai-ramai. Kami celebrate dekat gerai burger which is also known as kafe seri merinding. Kafe ni bukak malam2 je. Sesungguhnya kafe perempuan hanya untuk perempuan saja waktu malam, begitu jugak dengan kafe lelaki. Takut berdating agaknya. Sebab tu peraturan di gubal sebegitu rupa hahaha.

Kafe ni je yang dapat campur laki pompuan waktu malam. Who cares? Janji dapat celebrate birthday aku sudah memadai :p

Sambil2 makan cake, makan burger, makan keropok. Borak-borak, ketawa sampai nak terburai perut. Aku ni suka buat orang ketawa. Tapi, most of the time, bila aku buat lawak, aku sendiri yang ketawa over dari orang lain. Nak bukti? Nah gambar bawah ni bukti :p


Sesungguhnya ini betul2 candid :D


Tak ingat dah apa yang kitorang borakkan masa ni, yang penting ianya lawak. Okay? (tapi sometimes benda tak lawak pun boleh buat aku ketawa. Over tul la)

Sebenarnya birthday aku jatuh pada 21 Oktober. Tapi dek kerana final exam dah dekat, so celebrate la awal. Lambat beberapa hari je pon, sama je. To those yang dah wish birthday aku tu, thank you so much. Boleh wish as "becoming" birthday la buat masa ni hehehe.

Okay, sekian saja. Jangan lupa my present k dear followers :p