Thursday, 29 May 2014

Pengalaman Minggu Orientasi di Kolej Matrikulasi Labuan



Assalamualaikum.


Tak tau nak mula dari mana. Terlampau banyak idea sebenarnya nak diluahkan. Ok la, jujur aku katakan, aku teramatlah malas nak menaip sekarang ni. Tambah2 lagi nak menaip benda yang sebegitu panjang berjela-jela. Mak aih. Nak arwah rasanya hahaha.

Kalau korang masih tak tau, aku sekarang merupakan pelajar perakaunan di Kolej Matrikulasi Labuan. Cewah detailnya. Macam la orang nak tau kan? haha whatever. Aku bersyukur sebab dicampakkan ke dalam KML ni. Okay, lepas ni aku akan mention Kolej Matrikulasi Labuan ni as KML je lah ek? Jenuh oi nak sebut nama panjang dia. Setahun tak habis.

Walaupun KML ni sebenarnya pilihan ketiga aku masa isi borang matriks, tapi aku tetap rasa bertuah sebab terpilih masuk matriks. Sebab tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Mana yang dapat tu, terima je la seadanya heheh.

Walaupun pada mulanya memang susah nak buat keputusan, antara nak masuk ke tidak, sampai tak boleh tidur aku memikirkannya. Sampai ke tahap tu. Imagine je lah. Teruk betul bunyinya haha. Okay, entry kali ni aku nak menceritakan serba sedikit pengalaman aku sepanjang minggu MPPB di KML ni.

Oh ya, di KML ni sangat banyak menggunakan singkatan. So, MPPB bermaksud Minggu Pengurusan Pelajar Baharu or lebih senang nak faham, Minggu Orientasi. Ha, nanti pepaham lah ye bila aku tulis MPPB je. Panjang sangat nak taip.

Entry ni jugak aku taip khas buat rujukan adik2 di luar sana yang bakal mengikut jejak langkah abang NF ni hehe. Macam aku jugak la, sebelum masuk matriks dulu kemain siang malam aku dok search menonggeng kat google pasal matriks. Sebab tu aku tak terkejut sangat bila dah masuk matriks sebab dah tau selok-belok jalan ceritanya hahaha. Pandai tak?


: HARI PENDAFTARAN :

Sebelum tu, nampaknya aku terpaksa 'compress' semua cerita sepanjang minggu MPPB ni dalam satu entry. So, aku akan pendekkan sedaya upaya aku la ye.

First of all, cerita aku bermula di sini. Ok, aku tak kenal dorang kat atas ni secara spesifik. Yang aku tau, yang sebelah kiri sekali tu ialah lecturer. Itu je. Lecturer subject apa aku tak tau. Dan, yang lain tu aku tak kenal lagi hehe. Ala baru je seminggu kan. Mana lah nak kenal?

Gambar ni diambil dekat airport pada hari pendaftaran (18/5/2014). Aku tak tau kisahnya secara tepat, sebab masa ni aku dah pun mendaftar di KML. Aku datang lebih awal iaitu pada (16/5/2014), so takde la yang datang jemput kitorang kat airport sobs sobs. Kitorang dijemput oleh pakcik teksi je dan terus hantar depan hotel =)


Ha tengok tu bas KML dah pun terpacak kat depan airport. Semangat ko joo! Aku tak pernah lagi rasa naik bas ni. Oh ya, pertama kali jejak kaki kat airport labuan ni aku rasa jakun sebab ada banyak fastfood restaurant macam mac donald, big apple, old town dan macam2 lagi. Walaupun suasana kat airport ni teramatlah sunyi =)

Masa nak balik cuti seminggu ni, aku sempat jugak menjelajah seluruh airport ni. Sempat jugak breakfast kat mcd dan lunch dekat old town hehe.


Ok. Dorang kat atas ni lain pulak kisahnya. Ofcourse aku kenal sangat-sangat dorang haha! Siapa tak kenal abang-abang dan kakak-kakak facilitator yang suka sangat buli kitorang sepanjang minggu MPPB ni? Aloloo takde la. Gurau je.

Orite, sementara para pensyarah menjemput tetamu di airport, dorang akak dan abang faci ni pulak menjemput para pelajar baru di Terminal Feri Antarabangsa Labuan. Muka dorang nampak bersemangat je kan nak menerima adik-adik baru dorang yang nakal ni haha.


Gambar ni masa mak ayah kitorang diberi taklimat waris oleh para YB kat kolej ni. Tu je yang aku tau.



: HARI PERTAMA :

Nampak tak kesungguhan abang dan kakak faci kat atas tu? Hmmm serious rindunya dengan dorang. Walaupun asyik kena marah, tapi rasa best pulak kena marah. Waktu ni kitorang tengah masuk dalam kumpulan orientasi masing-masing. Kat sini dipanggil sebagai LDK. Sumpah sampai sekarang aku tak tau LDK stands for what. Hmm.


Oh yeah. Kita dah sampai ke kemuncaknya. Petang pada hari pertama MPPB terus diarahkan guna baju kokurikulum. Aku dah agak dah senamrobik ni haha. Well, so far kelakar la jugak masa senamrobik ni. Dengan aksi yang terlampau nak arwah. Nokharommmm tau aku nak buat. Berdiri je lah kat situ.

Bila ada step yang senang-senang je aku ikut. Macam step angkat tangan ke, goyang kaki ke, aku ikut la. Kalau over sampai gelek punggung 360 darjah tu jangan harap la aku nak ikut. Sebab semua aksi kitorang waktu ni dirakam sebenarnya. Nanti tak pasal-pasal aku famous sebab kena tayang masa majlis penutupan MPPB =')

Sampai satu tahap tu ada akak faci marah kat sekumpulan budak kat belakang aku sebab tak ikut step yang ditunjuk. Lawak gila bila pelajar tu acah-acah pulak dengan akak faci tu sambil bawa joget sama. Sakit perut aku ketawa hahaha.


Tadi tak nampak jelas sebab dari jauh je kan? Ha ni kasi nampak sikit. Perempuan sangat sporting sebab dorang ikut je semua step hahaha. Ada pulak yang muka masam semacam macam tengah makan limau nipis je.

Buat rilek suda. Tak payah ler nak serious sangat. Macam tagline KML kata, "Ko cool sajaaaaa!"


: HARI KEDUA :


Hari kedua kitorang diceriakan lagi dengan demo silat gayung kat atas pentas. Dorang ni dari Silat Seni Gayung dari mana entah, datang buat promosi pergi kolej. Tu yang siap buat demo tu. Serious dahsyat. Kesian abang faci dia buat macam getah. Suka hati dia tarik je hahaha.


And then, ni pulak masa program Forum yang dijayakan oleh Alumni KML. Forum ni dibuat untuk menaikkan semangat semua pelajar matrikulasi ni lah. Dorang jemput mana-mana alumni yang dah berjaya sekarang, atau yang tengah sambung degree sekarang.

Abang yang tengah bercakap kat atas tu sekarang engineer dekat Petronas tau. Huuu terkedu aku bila dia bagitau first semester dulu dia terus dapat 4Flat. Oh ya, dia ni merupakan batch pertama bagi KML dulu. So, dia cerita la pengalaman dia waktu mula-mula matrik ni ditubuhkan dulu =)

Macam-macam cerita yang dia share yang boleh inspired sesiapa yang mendengarnya.


Panel jemputan bukan saja dari orang luar, para faci pun jadi panel sekali. Lecturer pun ada. Sebab dorang semua ni pernah study dekat KML suatu ketika dahulu. Best je dengar dorang ni bercakap. Faci lelaki yang kat atas tu ialah ketua faci kitorang. Abang Alwin namanya. Agak garang jugak kekadang hahaha.


Orang Sabah selalu cakap, paling manang! Hahaha dia ni lah panel paling manang, paling lawak, paling sporting dan paling menceriakan. Nama diberi Sir Byron. Dia pensyarah dekat KML ni. Pensyarah bagi subjek apa aku dah lupa. Tapi yang pasti dia ni graduated dari luar negara wohhh. Walaubagaimanapun, yang bestnya accent sabah dia tu masih melekat hehe.

Aku suka dengar bahasa Sabah. Sebab tu jugak aku berasa beruntung dapat masuk KML. Banyak Sabahan kat sini =')


: PENUTUPAN MPPB :


Tadaaa! Dah nak habis dah.. Masa ni waktu Majlis Penutupan MPPB. Memang semua orang happy gila masa ni sebab esoknya dah nak balik. Masa ni kitorang tengah melafazkan ikrar yang diketuai oleh Bryan Kennedy. Untung tu. Insan terpilih. Hmmm I iz jealous =/

Btw, ikrar paling panjang pernah aku baca is ikrar dekat KML ni lah. Sumpah panjang. Ambil masa 10 minit jugak nak baca. Sampai terbatuk-batuk aku membacanya huksss sedih.


Mengakhiri entry aku kali ni, sedikit wajah dorang yang tumpas dalam pertunjukan video masa pendaftaran. Huhu. Dorang faci ni pandai tau, dorang buat slideshow mak ayah kitorang masa pendaftaran diiringi dengan muzik yang mendayu-dayu. Dorang menangis ni mungkin masa lagu Ayah & Ibu.


*******************


Okay lah. Nampaknya makin hujung makin hilang semangat nak menaip. Semakin pudar idea dalam otak ni haha. Penatnya menaip. So far bagi aku, pengalaman MPPB orientasi ni sangat best! Sumpah korang takkan lupa sampai bebila. Walaupun rasa terseksa kadang-kadang, tapi tu normal la.

Ada jugak yang hilang sabar masa kena denda tu. Lawak la dengar dorang perempuan ni berleter kat belakang haha. Okay dah boring dah. Itu saje aku nak update. Kbai =)



Saturday, 17 May 2014

My very first visit to Labuan



Assalamualaikum.


Lamanya tak update blog. Lately dua tiga minggu ni sibuk sikit buat persiapan untuk mendaftar di matrikulasi labuan. Sekarang ni pon aku update blog live dari labuan okeh! Sebenarnya tarikh mendaftar ialah 18 Mei nanti. Tapi oleh kerana aku ni seorang yang suka buat keputusan last minute untuk masuk matriks, so terpaksa la pergi awal sikit sebab flight untuk 17 & 18 dah habis beb!

Gelabah jugak aku dibuatnya. Siapa tak gelabah? Dah lah hotel kat sini susah nak cari. Nak kata hotel kat sini sikit, tak jugak sebab masa baru sampai semalam aku ngan parents dok ronda asyik-asyik jumpa hotel. Hotel dimana aku menetap sekarang ni pon sebab terpaksa. Kemain beribu hotel aku call, satu je sangkut.

Tapi aku tak suka servis hotel ni. Maybe aku tak perlu mention nama hotel. Tapi banyak benda yang aku tak puas hati. Tak berbaloi langsung aku rasa dengan harga yang depa bagi. Sakitnya hati ni. Dengan receptionist-nya yang tak mesra langsung! Parents aku nak borak pon dia sambil lewa je layan. Macam nak taknak je bukak mulut.

Pastu masa order via call, dorang kata bilik ni muat untuk 3 orang. Its mean 1 Double bed, 1 Single bed. Tapi kecewanya aku bila dah sampai, hanya ada satu katil je, iaitu katil double. Menyirap jugak aku dibuatnya. Tapi takpa, its ok. Kalau ikutkan hati marah sampai besok pon tak habis. Ye tak? Hahahaha!


Okay. Here it is begin. Alang-alang mandi kolam, jangan hanya hulur kaki saja ye dak? Kasi terjun itu kolam biar sampai basah kuyup. Oleh kerana flight yang terlalu bapak awal, so nak breakfast kat rumah pon tak sempat. Breakfast kat airport je lah. And karipap dia sangat tak sedap walaupun harga sebijik karipap sama dengan sejongkong emas. K.


Tadaaa. Selamat datang ke labuan. Tak lama duduk dalam kapal terbang tup tup dah pon sampai. Tapi sumpah aku pening masa dalam flight. Sebelum ni tak pernah naik flight kecik kecik uolsss. Tu yang pening dibuatnya. Takpa pasni selalu la naik flight kecik hehe. Jangan terkezut uols sebab tetiba je gambar labuan airport. Yelah waktu kat boarding hall aku malas dah nak on phone.

Sampai je labuan, belum mati lagi enjin kapal terbang aku terus on phone untuk ambil gambar. Jakun sangat kan? hehe.


Sementara tunggu dorang settlekan bab hotel untuk check out customer lain, aku round-round sikit bandar labuan ni. Tak besar mana bandar dia, macam pekan la. Tapi upgrade sikit dari pekan hihi. Jadi Pak Sanggup bergambar tengah panas.

Serious panas gila cuaca kat sini. Maybe sebab tepi laut kan? Sekarang pon aku dah rasa lain macam. Bangun tidur tadi rasa macam nak demam je. Harap aku stay sihat la. Sebab esok kena mendaftar, pastu nak orientasi lagi. Korang pepaham je la orientasi kat matrik ni macam mana. Based kepada senior2 yang aku tanya, depa kata orientasi kat matrik ni memang tak cukup rehat.

Tu yang aku pesan pada diri sendiri untuk minum banyak air, supaya kekal sihat sampai habis orientasi =)


Pemandangan dari tingkat atas sekali hotel ni. Sinonim dengan nama hotel ni lah. Cantik kan? Waktu ni saja ronda-ronda keliling hotel ni. Tapi malangnya wifi cuma ada kat lobby dan tingkat 3 je. Aku stay kat tingkat 1. Memang tak boleh connect lah jawabnya. Asyik-asyik failed. Geramnya aih =(


Kalau tadi pemandangan ke laut, kali ni pemandangan betul-betul ke bawah hotel ni. Memang sibuk sikit bandar labuan ni kalau waktu tengah hari. Tapi start pukul 6 petang, korang akan jarang nampak kereta dah. Sebab semua kedai-kedai dah tutup. Ada sesetengah kedai je yang masih bukak macam kedai mamak, kedai kain.

Kat sini takde kedai makan yang 24 jam bukak. Bukan macam kat KL hehe. So pandai-pandai lah beli siap-siap kalau nak makan akhir malam. And one more thing, makanan kat sini sangatlah mahal. Nasi campur dengan 3 jenis lauk je kat kedai mamak bawah tu dah RM15. Cekik darah betul.


Lupa nak cakap, daripada Miri sampailah tiba di airport Labuan, benda yang asyik berlegar-legar dalam fikiran aku is COKLAT! Aku ni seorang yang gila akan benda manis. Tak kiralah apa pon. Janji manis. Asalkan bukan makan gula sudah. Kan labuan ni memang sinonim dengan coklatnya yang murah. Sama lah macam Langkawi.

Tapi iols tak pernah lagi pergi langkawi. Labuan pon baru first time. Kalau bukan hajat nak pergi matriks, memang tak pergi ah. Sob sob =(

So nampak tak tu? Sampai je kat hotel, letak luggage dulu pastu terus pergi kedai coklat. Serious memang murah. I iz jakun. Kalau boleh nak je aku rembat semua benda. Dari pagi hingga lah ke malam aku asyik makan coklat je. Tak makan benda lain. Nasi pon tak makan. Sampai satu tahap tu aku dah nak muntah makan coklat haha! Surrender akhirnya.


Malam tadi boring dok hotel, so aku ngan parents pergi ke terminat feri antarabangsa labuan sebelum pergi makan. Gambar tak cantik sangat sebab malam kan? Tambah-tambah lagi aku cuma ambil gambar using Galaxy S3. Malas nak bawa dslr, tinggal je kat rumah.

So yeah. Itu dia serba sedikit cerita aku di labuan. Orang first time kan, mestilah update dalam blog. Kena lah tunjuk sikit kejakunan itu hahaha! Sedikit nasihat dari aku, kalau pergi labuan ni kena banyak minum air supaya badan anda tidak kekurangan air. Walaupun tak dahaga, paksa jugak untuk minum.

Mencegah lebih baik daripada mengubati kan? So, maybe lepas ni dah jarang update blog. Atau mungkin tak update langsung? Hmmm aku pun taktau. Esok dah kena mendaftar, and I'm keep wondering, siapakah bakal teman sebilik ku nanti? hehe kbai =)


Thursday, 1 May 2014

Pengalaman di PLKN



Assalamualaikum.


Aku sebenarnya dah malas nak cerita pasal ni. Sebab dah lama berlalu kan? Orang dulu-dulu selalu kata, perkara yang lepas usah dikenang. Tapi den totap nak ngonang ni haa. Ha kau ambik budak Sarawak speaking minang. Well, ayah iols orang minang. Setakat nak cakap ayam den lapeh tu tau la den sikek-sikek hihi.

Post ni abang tujukan khas buat adik-adik diluar sana yang bakal terpilih untuk menjalani kem latihan tentera yang sangat menyeksakan ini sampai membuatkan adik-adik menangis air mata darah wokeh. Haha takde lah, abang tipu je (rasa diri tua) sokojap. Karang tak pasal-pasal aku kena saman buat spekulasi tak menentu dalam blog pasal plkn. Wuuu seram tau!

Maybe dah hampir dua bulan aku meninggalkan kem plkn. Tapi rasa macam baru je semalam berpisah dengan kawan-kawan tau. Best gila ok plkn. Sangat tak rugi jikalau terpilih. Aku dulu bagai nak gila bila dapat tau terpilih untuk masuk plkn. Serious talk, aku rasa nak terkucil je masa check result pemilihan plkn tu.

Aku memang bermati-matian takmau masuk plkn. Rasa macam nak lari pergi Bangladesh je aku masa tu. Hampir sebulan jugak kot aku tak boleh tidur fikir pasal plkn. Sampai ke tahap macam tu kau bayangkan lah. Dahsyat tak dahsyat? Btw, entry ni bukan berniat nak takutkan korang tau. Tapi nak bagi korang semangat sebenarnya, macam mana aku boleh rindu plkn sedangkan dulu sanggup bunuh diri taknak masuk plkn.

Okay, memandangkan dekat kem aku tak boleh nak pegang kamera, so aku tak dapat nak capture all the moments. Aku pun bengang jugak mula-mula tu masa nak daftar sebab kamera jadi barang rampasan. Gambar yang ada pun gambar dari kamera cikgu kitorang. Yelah kau tau-tau je lah, bila kamera cikgu ni, ofcourse lah dia akan ambil gambar semua orang.

And nasib baiklah mata aku ni dianugerahkan jenis yang cepat je spot camera, so kira beruntunglah jugak sebab boleh dikatakan gambar aku banyak jugak dalam cd-rom yang jurulatih kitorang jual. Jual wokeh. Bukan bagi. Tapi cuma RM3. Berbaloi lah jugak untuk pengalaman yang aku lalui.


Cuba cari yang mana satu aku kat situ? Hehe ofcourse lah yang paling buat muka menyampah kat situ. Menyampah bukan sebab aktiviti, tapi sebab setiap apa yang kitorang nak buat, kena lapor kekuatan dulu. Pastu tak boleh gerak. Aku memang tak selesa gila bab peraturan tak boleh bergerak ni. Ingat aku ni patung ke ah?

Masa ni kitorang kena lapor kekuatan dulu sebelum memulakan karnival sukan. Btw, aku tak join mana-mana sukan sebab aku pun tak tau bila diorang buat pemilihan. Serious aku tak tau. Tapi bagus jugak la. Selalunya kalau time sukan ni, kitorang balik dorm pukul 6 petang. Pastu dah kena pergi surau pukul 6:30 petang. Bayangkanlah betapa gilanya peraturan masa kat sana?

Oh ya, mesti korang nak tau apa yang aku buat masa orang lain tengah bersukan? Hehe banyak benda aku buat sebenarnya. Kadang2 kalau masa kompeni aku bertanding, aku lah penyokong paling setia. Mengerah tenaga menjerit macam orang gila bagi semangat. Tapi berbaloi, sebab alpha sentiasa pegang nombor 1 dan 2 dalam sukan. Saya suka! Saya suka! Haha

Kadang-kadang kalau masa kompeni lain yang main, aku akan cari port sesuai macam tepi jalan ke, dekat mana-mana ruang kosong, bawak geng pergi borak sakan. Sangatlah best borak sampai tak sedar matahari dah tenggelam. Bila ada pengumuman suruh balik dorm untuk pelatih muslim, aku pun merungut sebab tak puas lagi nak mencarut haha.


A day before menembak, kitorang diberi kursus dulu oleh abang dan kakak askar yang dijemput khas entah dari mana. Kira macam bila kau datang kursus tu, kau dah ada lesen lah untuk pergi menembak. Mula-mula aku bukan main seronok gila nak pergi menembak. Tapi bila dah dekat lapang sasar, kau tengoklah tu. Sampai pejam mata kemain berzikir agaknya minta-minta dijauhkan bala masa menembak hihi.

Agak lawak lah jugak, sebab masa ni kau takde masa nak berlenggang macam mak minah beli sayur kat pekan, semuanya kena berlari. Nampak tak ada bumbung putih kat belakang tu? Ha kat situ ruang menunggu untuk semua orang yang nak menembak. Yang kat depan ni pulak, untuk yang dah bersedia pergi menembak.

Turn untuk pergi menembak ni bukan sebarangan tau, dia siap ada list untuk nama korang lagi. Sebab nak kena bagi markah kan? Dalam berpuluh baris turn menembak, alhamdulillah aku dapat baris kedua. Dipanggil sebagai "Detail 2, Target 4". Maksudnya aku baris kedua, target menembak nombor 4. Masa plkn ni jugak kita kena belajar bermain dengan kod. Cewah kau, macam misi spy pulak.

Dan jugak, oleh kerana jumlah pelatih yang ramai, maka tak dapat nak buat sekaligus. Untuk menembak ni ambil masa dua hari jugak la. Aku terpilih untuk hari yang pertama. Gembiranya sebab bila dah balik kem ada peluang la nak takutkan kawan yang lain hehe. Oh ya, pasal markah, aku dapat 77/100. Yeah not bad kan bagi seorang yang tidak berpengalaman dalam memegang senjata macam aku ni?

Padahal pada masa tu, aku tak tau pun apa yang aku tembak. Main tembak sukahati je. Malas nak fikir target sangat. Nanti terpilih untuk masuk dalam pertandingan menembak wakil untuk setiap kompeni, mati akuuu. Tapi tapi tapi, menembak menggunakan M-16 ni bukan paksaan ok? Amboi mesti adik-adik dah rasa lega kan sebab boleh escape?

Tapi bagi aku, why not kita cuba je? Pengalaman sekali dalam seumur hidup wokeh. Lepas ni dah takde peluang dah kau nak terhegeh-hegeh pegang senjata. Aku ni penakut jugak orangnya, tapi dapat jugak markah dalam menembak. Paling tak boleh blah ramai jugak yang dapat markah 0/100. Majoriti perempuan or memang semuanya perempuan. Entah apa yang korang tembak agaknya aku pun tak tau hahaha.


Aku bukan hitam sesaja ok. Hitam tu sebagai bukti bersungguh pergi kawad kaki haha. Ini adalah kawan baru aku iaitu Eric. Dia ni best, sporting. Masa ni kitorang dah habis buat khemah untuk aktiviti wirajaya. Hish paling tak suka, khemah kitorang je yang buruk nak mampus. Alahaiii nak terketawa pun ada jugak aku tengok. Kreatif sangat, ikat kat batang pokok pun boleh hihi.

Bila dah habis buat khemah, masa untuk memasak pulak. Maaf ye, aku tak masak pun masa ni. Sebab aku rasa dorang taktau yang aku ni empunya blog resepi masakan hahaha! Tapi takpe haha. Lagilah senang kerja aku, semua diorang yang buatkan. Aku tau makan je. Tapi satu perkara lagi yang mendukacitakan, kitorang jugak group yang terakhir menjamu selera.

Group lain siap dok cungkil gigi dah, kitorang masih tercungap-cungap macam ikan nak mati sebab nasi kitorang masih keras. Kena tambah air berkali-kali barulah masak. Alhamdulillah, walaupun lambat tapi kenyang jugak perut masa tu.

Oh ya, benda putih yang kawan aku dok pegang tu ialah lilin untuk memasak. Lilin yang dibekalkan cuma 8 ketul kalau tak silap. Memang tak cukup kalau korang tak pandai nak guna kaedah lain. So, jangan boros guna lilin. Guna ranting kayu dan daun yang ada kat sekitar tu sebagai api untuk memasak. Sebab lilin tu cepat habis tau.

Wirajaya ni, dia bukan setakat sesaja tidur dalam hutan tak tentu hala ok. Masa korang sebenarnya penuh dengan aktiviti yang vice-versa. Setiap aktiviti akan dilantik orang yang berbeza-beza. Aku masa tu kebetulan dapat aktiviti yang bernama "Telefon Karat". Memang mampus aku bila nak kena lantik jadi ketua sebagai denda lambat datang. Nasib baik tak jadi ketua.

Pasal malam tu pulak, masa nak tidur tu Ya Allah tak selesanya. Dengan bunyi nyamuk sana sini, aih tak tenteramnya aku! Nasib baik ada krim nyamuk tu. Dapat jugak aku terlelap dalam masa 20 minit sebelum aku terjaga balik sebab kena gigitan nyamuk. Memang masa tu rasa nak lumur je badan ni dengan krim tu. Dah lah mengantuk nak meninggal.

Bila dah terlelap untuk kali yang kedua, and macam biasa.... Ofcourse ada gimik! Kononnya gempa bumi berukuran 8 skala richter telah melanda. Aku adalah insan yang paling lambat sedar dari mimpi. Aku bangun je, aku toleh kiri kanan semua kawan aku dah hilang. Cantik betul perangai dorang ni kalau gempa bumi betul tadi habislah aku mati kena hempap pokok. Dah lah pokok kat dalam hutan tu besar gila bapak.

Masa tu dah lah aku bangun lambat, dah tu aku pakai baju pun lambat, masa tu aku gunakan baju celoreng sebagai selimut aku. Tapi ada baju inner celoreng lah kat dalam. Jangan risau, aku pun tak sanggup nak bukak baju tanpa ada apa-apa cover kat dalam hutan tu haha!

Masa gimik tu berlaku, tepat pukul 1 pagi. Gila ah dorang ni. Aku memang rasa nak bunuh orang je masa tu haha. Geram sangat kan? Penat weh. Padahal gimik je weh. And kitorang dikehendaki balik ke dorm untuk sambung tidur kat dorm. Barang semuanya tinggal kat dalam hutan. Esok pagi baru ambik.

Ok, aku rasa sampai tu je aku nak cerita pasal wirajaya. Cerita pasal benda lain pulak.


Yes, this is us! Wira Alpha yang sangat awesome. Masa ni kitorang ada khidmat komuniti kat Taman Negara. Best sangat sebab diberi peluang untuk bermalam dekat chalet kat sana. Masa pemilihan bilik chalet, kemain aku plan dengan member aku untuk duduk dekat-dekat supaya dapat sama bilik.

Tup tup alhamdulillah, plan kitorang berjaya. Memang sama bilik pun. Takkan dapat aku lupakan when aku mengalah dengan rela hati tidur atas lantai. Tak biasa nak bersempit macam ikan sardin di atas satu katil. Kat bawah lagi selesa, sejuk kot.

Lepas tu, kepada wira muslim, kitorang bangun pukul 4 pagi untuk buat qiamullail. Banyak solat sunat jugak kitorang buat. Pastu masa solat sunat taubat dan solat sunat hajat ustaz sengaja tutup lampu supaya lebih dapat auranya. Alhamdulillah jugak sebab berbaloi semua tu =) Mengantuk tu memang la mengantuk, tapi bukan selalu kan? Sangat best!


********************


Itu je yang aku nak ceritakan. Tak larat dah nak menaip. Kalau aku ceritakan semua, tak cukup satu hari. Yang paling penting, pesanan aku buat adik-adik diluar sana ataupun budak sama batch (1996) yang masih menunggu turn untuk Kumpulan 3 nanti, korang jangan takut nak pergi plkn.

Aku pasti, kenangan kat plkn akan menjadi kenangan terindah dalam kehidupan korang. Walaupun asyik kena marah dengan jurulatih, relax... Jangan melawan. Sebaliknya korang enjoy je life kat sana. 3 bulan sangat tak lama. Paling sedih masa nak berpisah dengan bebudak KL ni lah. Dorang balik sehari lebih awal dari kitorang.

So masa dorang dah nak naik bas tu memang pilu jugak lah. Walaupun aku cuma rapat dengan beberapa orang je, tapi pemergian dorang tu terasa. And keesokannya harinya, kitorang pulak yang balik. Yeay! The end. Sorry kalau tak dapat nak ceritakan semua, cukup sekadar sipi-sipi je buat tatapan aku di masa akan datang jugak hehe =)