Thursday, 24 April 2014

Diploma atau Matrikulasi?



Assalamualaikum..


Diploma atau matrikulasi? Soalan yang sukar untuk dijawab. Mungkin lebih sukar daripada soalan addmaths. Hari yang dinantikan oleh semua lepasan SPM 2013 dah pun tiba. Keputusan matrikulasi dan kemasukan ke tingkatan 6 untuk sesi 2014/2015 dah pun keluar harini. Kepada yang dapat matrikulasi, tahniah aku ucapkan. Bagi yang tak dapat, takpe. La tahzan. Mungkin Allah ada perancangan yang lebih baik untuk korang.


Credit: halatuju.com


Kepada korang yang dapat matrikulasi, mesti ada antara korang yang tak tau nak terima tawaran tu atau tak. Macam aku sekarang lah. Kemain aku dah semangat nak ambil diploma sebelum ni. Beriya-iya sangat nak masuk U tau? Tapi keputusan aku jadi goyah sikit bila check result intake matriks pagi tadi.



Aku memang nak masuk matriks. Dari zaman sekolah dulu lagi. Kalau aku taknak masuk, buat apa aku beli nombor pin mahal2 ye tak? Tapi bila dengar sedikit suara sumbang oleh orang sekeliling yang cakap matrikulasi ni tak bagus, sijil tak laku dan macam2 lagi, aku jadi macam tak boleh nak kata apa dah.


Memang la aku tau sijil matriks ni tak laku even kalau kita dapat 4Flat pun. And aku sedar, sijil matriks tak boleh buat untuk minta kerja. Tapi yelah, bebudak matriks ni jangan memain. Pandai-pandai semuanya. Aku rasa tergugat pulak nak masuk matriks ni takut nanti tak boleh nak survive hehe. Tapi sebenarnya takda apa pun (demi sedapkan hati sendiri)


Ada je budak sains yang pindah pergi perakaunan boleh survive even dorang takde basic pun. Tu la pasal aku buat post ni. Nak minta pandangan dari korang sikit. Mana tau ada antara korang yang lebih berpengalaman dari aku pasal semua ni.


Paling aku tak suka bila kebanyakan (semua kot) orang aku tanya untuk minta pendapat, dorang mesti kata "Depend kepada kau lah. Yang mana satu kau rasa dapat bawa". Geramnya aku bila dengar jawapan macam ni. Yes aku tau tu. Tapi aku kan minta pendapat, apa salahnya kalau bagi pendapat yang membina sikit? Ayoooo. Manyak pining oh.


Sama ada pendapat korang tu aku terima atau tak, itu terpulanglah kan? Dah nama pun pendapat. Tak semestinya semuanya betul. Pendapat setiap orang lain. So jangan takut nak bagi pendapat eh? Kita tak makan orang haha.


p/s: Harap sangat dapat pendapat yang membina =)




Tuesday, 1 April 2014

Blog nabeelstories featured dalam Berita Harian



Assalamualaikum...


Sebelum aku memulakan cerita ni dengan lebih panjang lagi, sebenarnya kisah ni dah lama. Ala boleh lah dikelaskan dalam cerita lapuk gitu. Kalau jual pon memang confirm tak laku cerita ni. Dah basi kot kata orang haha. Tapi aku tetap jugak nak tulis dalam blog. Sebab pada masa blog aku featured dalam news berita harian, aku tak dapat nak update blog. Al maklumlah masa tu aku tengah dalam kem PLKN. Laptop pon takde macam mana la nak update blog ye dak??


Aku dapat tahu yang blog aku featured dalam news pon sebab kawan2 aku yang tak terpilih untuk menyertai PLKN yang bagitau. Kemain dorang siap ambik gambar masuk dalam instagram lagi tau. Dorang pulak yang terover bila kawan dorang masuk news. Hahaha. Tak silap aku dua orang je lah. Terima kasih lah pada korang yang begitu alert dan memahami keadaan aku di kem PLKN sampai sanggup upload dalam instagram memasing. Terharu pakcik tahu :')


Surprise sangat bila aku bukak instagram je, terus terpampang dua menda alah ni. Rasa nak terkucil masa tu. Nak bernafas pon dah tak tentu hala sebab teruja yang melampau haha.


Ini adalah muka hadapan suratkhabar di mana terkandung blog aku di dalamnya hehe.


Well, menda cecinot ni dia letak pada page depan sekali dalam kolum di mana blog aku featured.


Yaaaa.. Ni lah yang aku nak tunjukkan dari tadi. Tak sangka semua gambar yang akak wartawan ambik adalah dari entry 2013, A moment to remember :) aku. Nasib baik dia ambik gambar yang muka aku nampak elok je. Dibuatnya ambik dari entry lama aku, habislahhhh. Semua gambar masa zaman demok demok dulu hehe.


Untuk kali ni, dah masuk 2 kali blog aku featured dalam media. Baru 2 uolssss!! Rasa nak terkeluar je usus bila menaip statement tadi haha. Tolonglah jangan gelak. Blog ni masih di tahap blog picisan dan hingusan lagi. Okay, untuk pertama kali dulu, aku pernah featured dalam Majalah REMAJA iaitu masa aku masih di alam persekolahan. Dan alhamdulillah.. Untuk kali kedua ni, aku featured pulak dalam Berita Harian.


Itu aje apa yang aku nak ceritakan hari ni. Tak best sangat cerita kali ni sebab mood menaip takde. So see you in the next entry, inshaAllah! Thanks for reading =)