Thursday, 2 January 2014

2013, A moment to remember :)



Assalamualaikum

Happy New Year ! !


Actually dah plan nak menaip entry ni sejak malam tadi. Masa nak lelap tu sempat pulak aku draft entry, tapi bukan draf dekat buku ke apa, aku just guna kebolehupayaan yang sedia ada iaitu imaginasi. Kemain siap ada anak panah sana sini yang macam dalam peta minda tu. And seems like petang ni baru dapat update blog, sebab ada je rintangan yang timbul.

Rintangan yang paling teruk sekali, which is tengah hari tadi blackout lah pulak. Satu kawasan perumahan blackout. Punya lah panas. Bila aku tengok jam masa tu sharp pukul 12. Pandai betul Sarawak Energy ni ! Hadiah tahun baru ke apa? Ok, kita just lupakan pasal benda remeh ni hahaha. Pertama sekali I want to give thanks to Allah sebab aku masih lagi bernafas sampai ke detik ini. Alhamdulillah dapat jugak menaip entry buat tatapan korang ye?


Alhamdulillah juga sebab cuaca hari ni sangat panas. Selalunya hujan je time2 macam ni which is condition yang paling sesuai untuk tidur hehehe


Life aku sebenarnya takda apa yang best pon. Tahun 2013 juga melakar kenangan di mana aku tidak ada pergi bercuti ke mana2 tempat even dalam Malaysia pon. Sebabnya nak menduduki exam terbesar dalam hidup iaitu SPM kata ko. Walaupun tak pergi holiday, tapi I appreciate every little things in my life.

Tahun 2013 juga mengandung terlalu banyak memory yang aku takkan dapat lupakan. So jom imbas kembali apa yang terjadi pada aku in 2013. Tapi tak semua memory aku boleh sumbat masuk sini, sebabnya tak semua moment aku capture. Mana yang ada gambar je lah aku akan share ye =) Gigih tau aku korek folder dalam laptop ni nak cari kot2 ada benda yang boleh jadi kenangan.

  • Kelas account

Yeah, this is my awesome classmates! Masa ni baru je habis kelas Prinsip Perakunan waktu malam. Kelas untuk buat kerja kursus sebenarnya. Masa ni ruginya aku takda dalam gambar sebab terpaksa balik awal cause ayah aku dah sampai untuk jemput aku. Masa ni aku belum asrama lagi ok. So, saksikanlah perangai dorang yang sangat sporting tu.


  • Seminar addmath

Yang ni pulak masa kitorang hadir dalam Seminar Addmath yang bertempat di Park City Everly Hotel. First time kot aku hadir seminar kat tempat 5 bintang camni tanpa bayar satu sen pon! Semua pihak Panitia Addmath yang tanggung. Thank you teacher ! !

You seeee that! Tak sah kalau tak camwhore. Yang ni kat tingkat bawah lobi, kitorang sesaja jalan sebenarnya pastu jumpa cermin apa lagi?? Capture la that moment! Penting tau untuk capture setiap detik sebab some of them kita akan lupa. Nanti bila tengok lagi sekali gambar ni, kadang2 aku mesti ask myself samada betul ke aku ada masa tu =)


Ko tengok la dia ni. Pantang betul nampak aku pegang phone. Mesti suruh tangkapkan gambar. Yelah kan, dorang ni stay dekat hostel, memandangkan masa tu aku masih lagi memegang status sebagai pelajar harian, maka aku dengan pelajar harian yang lain je la bawak phone hehe 


Masa nak balik seminar. Tengok la dah macam mengemis je dok tepi jalan. Penat weh masa ni. Pukul 5pm kalau tak silap, memandangkan sekolah aku ada satu bas je, maka first trip dorang bawa perempuan dulu. Then, baru lelaki. Panjang sebenarnya cerita masa bengkel addmath ni. The moment yang aku tak boleh lupa jugak masa kitorang baru je sampai.

Masa tu hujan lebat selebat-lebatnya, then ko tau bas tu turunkan kitorang kat mana? Dekat jalan dekat luar je. Nak taknak terpaksa meredah hujan yang sebegitu lebat. Masa tu cikgu suruh aku untuk bawa some stuff dalam beg plastik, which is berat benda tu. Aku pun berlari ala2 pelari dunia bawa obor. Padahal bawa plastik je pon. Masuk hotel je semua kesejukan. Beruntunglah siapa yang bawa sweater and blazzer tu.


  • Tuisyen rumah cikgu

Gambar ni kurang clear sikit sebab captured by Samsung Galaxy Tab kawan aku. Masa ni kitorang datang pergi rumah cikgu subjek Perdagangan which is dia sebenarnya mempunyai ijazah perakaunan jugak. Masa ni keesokan harinya kitorang akan menghadapi exam SPM trial ke-2 iaitu subjek Prinsip Perakaunan.

So kitorang yang harian ni pon pakat reramai untuk minta tolong cikgu ni to teach us. Aku pun memandai lantik sorang kawan lelaki (who's took this photo) untuk call cikgu tu. Alhamdulillah entah apa yang kawan aku tu bagitau sampaikan cikgu terima rayuan kitorang. Paling sweet the moment kitorang nak balik cikgu gorengkan nugget. Dah la tuisyen free, kena hidang lagi. 2 kali makan jugak time kat sana.

Mudah2an rezeki cikgu bertambah murah, and thanks for the food hehe!

Kan dah cakap! Pantang jumpa cermin hahaha.


  • Kelas malam BM
This is my classmates! Ko hengat perempuan je suka camwhore? Budak lelaki dalam kelas aku pon gila bergambar jugak tau? Masa ni kitorang baru je habis kelas BM. Sebelum aku balik rumah and sebelum dorang balik asrama, sempatlah jugak capture seketul dua ketul gambar hehe. Ko tengok la betapa blurnya gambar ni, sebab semua tak reti nak dok diam. Berebut nak bergambar hahaha!


Hah yang ni masa dorang bebudak asrama dah balik hostel. Aku dengan budak harian yang lain, and cikgu BM kitorang named Cikgu Dayangku Saurai masih lagi dekat situ sementara tunggu mak ayah memasing jemput. Sementara tunggu ayah aku ambil, bergambar ah dulu! Cikgu ni paling sporting dan paling baik. Semua cikgu baik actually, tapi cikgu ni yang terbaik gitu! Aku masih ingat lagi masa aku dah masuk hostel (masa SPM), cikgu ni hantarkan makanan waktu malam (dalam pukul 9pm) kat kitorang.

Makanan sedap2 pulak tu. Yang aku masih ingat ada ikan kukus yang sangat terbaik masa tu! Ko tau2 je lah hidup asrama ni sentiasa lapar. Aku pun hairan mengapakah ianya terjadi hahaha.


  • Seminar Fokus A di Fajar International College
Masa ni tengah bulan puasa. Tak lama lagi nak raya. So lepas solat Zohor, kitorang lepak sini masa non-muslim pergi makan. Putihnya aku dekat sana. In fact tak pun. Mungkin sebab cahaya yang dipantulkan oleh baju kot?


  • Hangout kali terakhir
Gambar ni masa kitorang jalan-jalan dekat Miri City Fan (Taman Kipas Miri). Without any reason ok. Pastu nampak orang jual makanan lalu aku dibelanja oleh dua orang kawan aku dari sekolah rendah ni ! Thanks korang atas belanja keropok lekor yang kita bergaduh nak makan hari tu hahahaha. Kitorang duduk kat taman sambil makan pastu sesama bagi makan ikan. Banyak gila ikan kat dalam kolam tu ok.


And I promise this is the last picture! Penat dah menaip. Ni dia yang sorang lagi ! Dia ni dah pindah pergi KL sekarang. Jadi orang KL dah kau eh? Lepasni jangan lupa kitorang dekat Sarawak tau hehe.


Ok, that's it! Semoga aku pada tahun 2014 ni lebih baik dari aku pada tahun lepas, inshaAllah =) 


Thanks for reading !