Thursday, 5 December 2013

Berita gembira! Dapat plkn kumpulan 1



Assalamualaikum.


Gembira tak terkata. Eh tunggu kejap. Sejak bila aku gembira bila dapat masuk ke kem plkn ni? Bukan ke dulu aku yang beriya sangat taknak masuk plkn? Ha kalau korang masih ingat masa pertama kali dapat tahu aku terpilih untuk masuk ke kem plkn dulu, aku ada buat entry jugak (klik sini). Masa tu masih bulan Julai. Tapi tak terasa pon sekarang dah bulan Disember. Time flying fast kan?? Dah habis spm dah pon.


Ok, biar aku terangkan kenapa aku gembira pulak sekarang ni. Pertama sekali, aku bersyukur sangat sebab terpilih dalam Kumpulan 1 atau dengan penjelasannya perasmi kem plkn untuk sesi 2014. Perasmi wokeh! Kau hadooo? hehe. Kepada korang yang masih belum jelas lagi tentang plkn ni, biar aku kasi explain sikit. Selepas nama kita dah terpilih untuk menyertai kem plkn, selepas tu kita akan dibahagikan kepada 3 kumpulan pulak.


Yang mana, kumpulan 1 akan menjalani latihan pada awal tahun, kumpulan 2 akan menjalani latihan pada pertengahan tahun dan kumpulan 3 akan menjalani latihan pada akhir tahun 2014 nanti. Dan seperti yang aku dah mention kat atas, aku bersyukur sebab terpilih dalam kumpulan 1. Bagi aku, yang awal2 ni lah paling best daripada yang hujung2 tu.


Dan sebab yang kedua kenapa aku gembira (sangat) ialah aku terpilih untuk menjalani kem plkn yang bertempat di Similajau, Bintulu. Its better aku rasa berbanding kena dekat tempat sendiri. Walaupun taklah jauh sangat between Miri dan Bintulu, tapi.. boleh laaaaa kan??


Banyak gila uols dokumen yang aku kena baca dan isi. Dokumen ni aku print sendiri dari laman web JLKN masa cek penempatan tadi. Dan ada banyak lagi sebenarnya. Tak larat aku nak print yang lain. Saja je print, so nampak macam bersemangat sikit kan?


Dan perkara paling aku suka, dekat point yang ke 7. Ahhh bertuah siapa dapat masuk ke plkn ni sebenarnya. Dah lah dapat banyak pengalaman, lepas tu dapat elaun pulak. Cuba fikir, dapat ke RM150 sebulan kalau dok kat rumah aje? Tak kan. Tapi yelah, lebih lumayan lagi kalau bekerja part time ke apa. Tapi tak boleh disamakan ye dak? Dekat plkn kita boleh buat kerja amal, dan berbagai modul yang boleh membina jati diri. Gituuu.


Ha yang ni adalah borang pendaftaran. Rasa macam mengada pulak kan bila aku print semua benda alah ni? Hahaha. Semangat macam ni yang patut di contohi oleh adik2 yang bakal menjalani kem pada tahun 2015 nanti. Cuba jadikan abang nabeel sebagai role model korang, boleh dok? hehehe. Sesiapa yang membuat statement macam ni harus dibaling menggunakan telur separuh masak secara berjemaah.


Tengok gambar dah tau kan? Part yang paling tebal ialah benda ni. Buku panduan peserta plkn kata kauuu. Sanggup pulak nak mencetak benda2 macam ni. Sama ada aku tengah mengigau ke bermimpi sekarang. Aku pun tak pasti. Dalam buku ni banyak benda yang dinyatakan. Benda2 haram, benda2 halal (yang boleh dibawa) semuanya ada. Macam-macam ada uols! hiksss.


Rasa tak sabar pon ada nak pergi kem plkn. Tak lama lagi, 6 Januari nanti pergi lah. Tapi part tak boleh blah bila kena BOTAK. Ahhh seumur hidup aku, tak pernah aku BOTAK ok. Aku ulang, tak pernah. Tipu lah tak pernah langsung, masa kecik tu pernah lah. Alaa ni yang tak best ni. Boleh ke kalau taknak botak? Tapi rasanya bukanlah betul2 botak. Cuma gunting tahap 1 je (tahap paling pendek. kot).Apa2 pun, nanti aku keep update kat korang eh. Dan part tak best yang kedua, kena tinggalkan blog selama 3 bulan. Hmmm agak2 boleh tak meneruskan kehidupan tanpa memegang laptop nanti? Kbai


Wednesday, 4 December 2013

Maksu ku kahwin - Part I



Assalamualaikum.


Alhamdulillah. Tanggal 1 Disember hari tu maksu aku telahpun selamat menjalani bahtera perkahwinan. Maksu yang sorang ni lah paling sporting aku rasa dalam banyak2 maksu. Dia pernah jadi talent untuk aku masa shooting dekat Batu Caves hari tu.


[IMG_0806%255B10%255D.jpg]


Masih ingat tak dulu masa dia bertunang, aku ada buat post jugak. Kepada sesiapa yang mengikuti blog aku dari awal tahun, dorang tahu lah kot. Kalau korang terlepas baca, boleh klik sini atau kalau korang malas nak baca korang tengok je gambar kat bawah ni. Gambar masa bakal mak mertua menyarung cincin tanda bahawa dia telah 'ditempah orang'.


[778727_248060658660650_1000809096_o%255B4%255D.jpg]


Ok, itu dia sedikit permulaan sebelum aku mulakan entry pada hari ni. Supaya korang boleh berkenal-kenalan dulu dengan maksu aku ni, baru la ada feel nak baca kan.


Hari perkahwinan takkan terpisah dengan benda yang dipanggil pelamin. So inilah dia pelamin maksu aku. Mengenakan warna hitam putih sebagai warna pelamin. Cukup simple. Tak serabut kepala nak tengok. Kadang2 ada jenis pelamin yang menyerabutkan. Tak tau la bagi orang lain, tapi bagi aku lagi simple lagi ok. Tak payah nak kontra sangat warnanya. Hitam putih ni macam masuk je warnanya kan?


Hantaran yang berwarna putih ialah dari sebelah pihak lelaki. Manakala yang bewarna hitam dari sebelah perempuan. Aku rasa hantaran perempuan lagi banyak dari lelaki haritu. Paling unik, puding caramel pon dijadikan hantaran chuols tau? Semoga perkahwinan mereka semanis puding caramel tu la kan. Harap begitu.


Ok, inilah dia bakal paksu aku (tapi sekarang dah officially paksu ler). Masa ni dia tengah berdeborrr gila kot menunggu detik2 ijab qabul. Tipu siapa tak berdebor. Kalau degupan jantung boleh kelihatan, aku rasa memang laju gila jantung dia berdegup masa ni.


Maksu aku yang diapit oleh dua orang sahabat baik dia. Muka dia nampak tenang je kan, tapi dalam hati siapa yang tahu.





Masa yang dinanti-nantikan telah tiba. Tahap kemuncak dalam proses ijab qabul uols. Alhamdulillah sebab semuanya berjalan dengan lancar, dengan sekali lafaz, maksu aku telahpun diijab qabulkan.


Ok, selepas selesai ijab qabul, upacara bersalam-salaman pon berlangsung. Aku tabik dengan mak kepada usu aku. Dia tabah melepaskan anak bongsunya tanpa menitiskan air mata. Semestinya bukan mudah nak control emosi masa ni. Tapi dia tenang je.


Yang ni pulak ayah kepada maksu aku.




Upacara penyarungan cincin.




Sekalung tahniah kepada maksu aku. Akhirnya terbina jugak rumahtangga selepas hampir setahun selepas pertunangan. Semoga rumahtangga yang terbina ni sekukuh bangunan konkrit, semanis pavlova, dan seharum mawar. So nantikan part yang seterusnya semasa hari persandingan :)